Software engineer vacatures

Software engineering is breed, complex en ontwikkelt zich razend snel. Daarom is deze pagina gemaakt samen met software engineers uit ons netwerk. Wat zijn de belangrijkste keuzes wanneer je opzoek bent naar een baan als software engineer? Waar moet je op letten in het proces? En wat voor werkgever past bij jou?

Op deze pagina vind je alles om software engineering vacatures te vinden die jou als professional en persoon nieuwsgierig maken, vooruit brengen en motiveren. Lees in elk geval de volgende alinea, daarna weet je het belangrijkste voor wanneer je opzoek bent naar een nieuwe functie als software engineer.

Hoe vind je de software engineer vacature voor jou?

Dit is het belangrijkste, als je het ons vraagt

Software Engineering is breed. Wat een functie inhoud verschilt per bedrijf aanzienlijk. De belangrijke details haal je niet uit een vacaturetekst. Ga je je bijvoorbeeld richten op grote projecten met veel afwisseling of mag je exclusief werken aan jouw expertise? Dan nog niet eens gesproken over de bedrijfscultuur, team waar jij het beste in werkt of storingsdiensten (die nog wel eens als verrassing achteraf komen).

Lang verhaal kort, een software engineer vacature zegt van zichzelf niet genoeg over de inhoud, zoals bij vele vacatures in de techniek. Wie weet is er wel een project waar jouw vaardigheden worden uitgedaagd en je precies kan doen waar je energie van krijgt. Maar hoe vind je dat project? En hoe weet je zeker waar je energie van krijgt? Daarom raden we aan om altijd eerst een gesprek te plannen. Zo ontstaan nieuwe kansen voor jou en opdrachtgevers.

Afwisseling of expertise?

Hoe je een oplossing realiseert heb je zelf in de hand, maar je hebt vaak collega's nodig die de grote lijnen uitzetten of juist excelleren in de details en hun expertisegebied. Welke rol jou past is een belangrijke keuze.

Grote lijnen en afwisseling

In sommige software engineering functies richt je je op de grote lijnen en geniet je van de afwisseling in je werk. Deze functies zijn ideaal voor software engineers die graag werken aan een breed scala van taken. Van het ontwerpen van de architectuur van een nieuw systeem, werken met verschillende database pakketten, plc materiaal en SCADA-systemen. Je krijgt de kans om met verschillende onderdelen van een project te werken, wat het werk dynamisch en uitdagend maakt. Deze variatie houdt je scherp en stelt je in staat om een breed scala aan vaardigheden te ontwikkelen. Voordeel van dit type functie, zien waar de software die jij realiseert impact op heeft. Geen dag is hetzelfde en nieuwe uitdagingen komen geregeld op jouw pad.

Details en expertise

Aan de andere kant zijn er functies waar je je richt op de details en waar je je expertise in verdiept. Deze posities zijn perfect voor software engineers die graag de diepte ingaan en zich willen ontwikkelen in een specialisatie. Je bent opzoek naar hoogwaardige projecten waar creatieve en innovatieve oplossingen nodig zijn in een specifiek gebied. Je bijt je vast in de opdracht en bent minder bezig met wat er buiten de software engineering gebeurt. In deze functies kun je je technische kennis verfijnen en jezelf uitdagen om gericht expert te worden. De nadruk op detailwerk vraagt om nauwkeurigheid, geduld en een diep begrip van je specialisatie.

Beide keuzes bieden unieke voordelen en uitdagingen. Of je nu kiest voor de brede afwisseling of de diepe expertise, het belangrijkste is dat je een rol vindt die aansluit bij je persoonlijke ambities en vaardigheden. Durf te kiezen.

Niet "alleen" software engineer?

In sommige software engineering functies krijg je de kans om je werkterrein uit te breiden naar projectmanagement taken en zelfs praktische, hands-on werkzaamheden. Deze rollen zijn ideaal voor software engineers die een holistisch perspectief waarderen en graag verschillende aspecten van een project aanpakken. Je bent niet alleen bezig met de software, maar ook met het plannen, coördineren en uitvoeren van projecten. Kan zijn dat je zelfs even met een schroevendraaier in de hand staat. Deze veelzijdigheid maakt het werk voor de ene software engineer interessant. Voor andere software engineers mist dit type baan focus.

Zo'n brede benadering vereist flexibiliteit, een goed overzicht en de vaardigheid om te schakelen tussen verschillende taken en verantwoordelijkheden. Als je geniet van een dynamische werkomgeving en graag de leiding neemt kan dit een perfecte soort rol voor jou zijn. Het stelt je in staat om een directe impact te hebben op zowel het technische als organisatorische aspect van een project, en het biedt je de kans om je carrière in de breedte te ontwikkelen.

Waarom opzoek een nieuwe baan?

Soms komt de beslissing om van baan te veranderen simpelweg door locatie. Misschien wil je dichter bij huis werken om minder tijd kwijt te zijn aan woon-werkverkeer, waardoor je meer tijd hebt voor jezelf en je gezin. Of misschien betekent een betere locatie wel een ander team.

Ondanks de diversiteit binnen het vakgebied, kun je soms het gevoel hebben dat je huidige functie niet langer de uitdaging biedt die je zoekt. Misschien heb je alle ins en outs van je huidige projecten geleerd en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging die je vaardigheden en kennis op de proef stelt. Een nieuwe functie kan je toegang geven tot nieuwe technologieën en technieken, waardoor je je verder kunt ontwikkelen en je skillset kunt uitbreiden. Of je nu wilt verdiepen in een specifieke niche of je kennis wilt verbreden over verschillende domeinen binnen de software engineering, een nieuwe baan zorgt vrijwel zeker voor nieuwe uitdaging.

Soorten software engineers

Embedded software engineer

Als embedded software engineer werk je aan software die draait op specifieke hardware. Wat deze rol leuk maakt, is de uitdaging van het schrijven van efficiënte en betrouwbare code die perfect moet samenwerken met hardware. Je werkt vaak nauw samen met hardware-ingenieurs en krijgt de kans om diep in de technische details te duiken. Als je geniet van het werken met lage-niveau programmeertalen en het optimaliseren van systeembronnen, is dit wellicht iets voor jou. Vraag jezelf af, hou ik van precisiewerk en ben ik geïnteresseerd in de samenkomst van software en hardware?

Engineer application software

Als engineer application software ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van softwaretoepassingen die specifiek zijn voor de behoeften van een bedrijf of klant. Dit kan variëren van bedrijfssoftware tot consumentgerichte applicaties. Wat deze rol interessant maakt, is de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te creëren die direct impact hebben op de eindgebruikers. Je werkt vaak samen met software architecten om de beste oplossingen te ontwerpen. Vraag jezelf af, wil ik bijdragen aan de automatisering van bedrijfsprocessen en krijg ik energie van op maat gemaakte software?

Software engineer plc

Als software engineer PLC (Programmable Logic Controller) ontwikkel je software voor industriële automatiseringssystemen. Dit betekent dat je werkt aan systemen die machines en productieprocessen aansturen. Het leuke aan deze rol is de directe invloed die je hebt op de automatisering van productielijnen en industriële processen. Je werkt vaak samen met andere ingenieurs om geautomatiseerde oplossingen te ontwerpen en te implementeren. Vraag jezelf af, ben ik geïnteresseerd in industriële processen en automatisering, en wil ik software ontwikkelen die fysieke systemen aanstuurt?

Software developer

Software developers zijn de veelzijdige programmeurs die softwareapplicaties bouwen en onderhouden. Of je nu werkt aan back end PHP software of als front end developer, je krijgt te maken met verschillende aspecten van softwareontwikkeling. Het leuke aan deze rol is de variatie en de mogelijkheid om aan verschillende projecten te werken. Als je creatief bent, goed kunt samenwerken met product owners en graag ziet hoe je code werkelijkheid wordt, dan is dit misschien de perfecte rol voor jou. Vraag jezelf af, krijg ik energie van het oplossen van problemen en het creëren van gebruiksvriendelijke applicaties?

Maintenance software engineer

Een maintenance software engineer richt zich op het onderhoud en de verbetering van bestaande software. Dit omvat het oplossen van bugs, het optimaliseren van prestaties en het toevoegen van nieuwe functies. Wat deze rol boeiend maakt, is de voortdurende uitdaging om bestaande systemen te begrijpen en te verbeteren. Als je analytisch bent en graag bestaande problemen oplost, kan deze rol goed bij je passen. Vraag jezelf af, vind ik het leuk om bestaande software te verbeteren en problemen op te lossen die anderen misschien over het hoofd hebben gezien?

Software engineer salarissen

Het salaris, een belangrijk onderdeel van elke sollicitatie. Je wilt natuurlijk voorbereid aan de onderhandelingstafel zitten. Gemiddeld staat er een salaris van zo'n €3.800 bruto met maand op het contract van een software engineer. Dit is exclusief reiskostenvergoeding.
  • Junior software engineer met HBO-opleiding: €3.000 - €3.500
  • Medior software engineer met 5 jaar ervaring: €3.500 - €4.750
  • Senior software engineer met 10 jaar ervaring: €4.750 - €6.000

Ontdek nieuwe kansen

Dezelfde methode

Alleen opzoek

  • Onbekend hoe het is om ergens te werken
  • Zelf motivatie en toelichting schrijven
  • Gemiddeld 5 tot 7 maanden zoeken
  • Geen mogelijkheid tot switchen
Nieuwe kansen

Met technieker

  • Inzicht in de arbeidsmarkt
  • Ontdek wat bij jou als techneut én persoon past
  • Geen lange eigen zoektocht
  • Gegarandeerd een uitdagend project
Stappen-in-carriere-rechts

JOUW VOLGENDE STAPVind een uitdagende vacature.

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Ontdek de openstaande vacatures en vind de baan die jouw potentieel benut.
                   
Naar vacatures
Man beklimt een steile berg.

individueel maatwerkOntdek wat bij jou past.

Wil je weten welke kansen echt bij jou passen? Plan een gesprek en krijg persoonlijk advies om jouw ideale carrièrepad te vinden.
Plan gratis gesprek

©2024 Technieker - Alle rechten voorbehouden