The Switch van Jan Timmerman – Van horlogemaker naar nabewerker hoogwaardige materialen

Sinds oktober vorig jaar werkt Jan bij NTS Norma in Drachten als nabewerker van hoogwaardige materialen. Een baan waarbij geduld, concentratie en nauwkeurigheid belangrijke eigenschappen zijn.

“Mijn hart ligt bij de techniek en daarom spreekt mij het werken bij dit bedrijf zo aan. Ik heb het hier erg naar mijn zin omdat het zo interessant is, maar ook vanwege de diversiteit ervan.”

 

Wat voor werkzaamheden horen bij deze functie?

“Ik werk op de afdeling montage en hier bewerken wij producten na die van de machines komen. Deze producten zijn al zeer nauwkeurig geproduceerd, dus het gaat om het bijwerken van zeer kleine imperfecties (vaak kleiner dan een millimeter). Dit moet zeer nauwkeurig gebeuren door middel van een microscoop of een andere vergroting, omdat het kostbare producten zijn. De materialen waarmee ik werk zijn hoogwaardig en soms exotisch, zoals verschillende metaallegeringen, edelmetalen, rood koper, aluminium en titanium. Naast het precieze werken moet er ook een bepaalde standaard van reinheid behaald worden. Deze nauwkeurige en schone manier van werken sluit goed aan bij mijn ervaring uit het horlogemakersvak, waar op dezelfde manier gewerkt wordt.”

_DSC4027
Jan Timmerman (50 jr) Geboren in Zwolle
Exotisch nabewerker bij NTS Norma via Technieker

"Ik vind het belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen."

Een ervaren horlogemaker

“Ik heb de opleiding van horlogemaker gevolgd aan de vakschool in Schoonhoven en ben daarna als zzp’er bij juweliers aan het werk gegaan als horlogemaker, later ook in vaste dienst. De switch naar NTS Norma heb ik gemaakt omdat ik het belangrijk vind mezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Ook omdat ik denk dat dit hightechbedrijf een zeer positieve toekomst tegemoet gaat.”

Hoe ben je bij NTS Norma terecht gekomen?

“Dat was eigenlijk wel heel leuk. Ik werd uitgenodigd voor een kopje koffie bij Technieker, nadat ik op de functie had gesolliciteerd. Mijn koffertje met horlogemakersgereedschap had ik bij me, met daarin allerlei voorbeelden om aan te kunnen tonen dat ik nauwkeurig kan werken. Dit was een vereiste voor de functie. Van meccano had ik een model van een motorfiets meegenomen en dat vonden Henk en Gerald (van Technieker red.) erg leuk, want zij zijn beiden motorrijders.”

“Mijn hart ligt bij de techniek en daarom spreekt mij het werken bij dit bedrijf zo aan. Ik heb het hier erg naar mijn zin omdat het zo interessant is, maar ook vanwege de diversiteit ervan.”

Het onmogelijke mogelijk maken, dat is waar NTS Norma voor staat. Een bedrijf dat complete mechatronische systemen ontwerpt, produceert en samenstelt.

Ze produceren voornamelijk voor de computer- en de medische industrie. De kern is dat ze heel precies kunnen produceren en dat is ook de eis van de klant. Deze hightech eerstelijns toeleverancier is één van de weinige bedrijven in de wereld die een nauwkeurigheid van (minder dan) één duizendste millimeter kan garanderen.

Tekst en opmaak: Berber Wind
Foto’s: Marcel van Kammen