The Switch van Jesse-Paul – Van F16-monteur naar Project Engineer

Miljoenen mensen maken er dagelijks gebruik van: de busdeur. In het straatbeeld heel gewoon, maar er schuilt een interessante techniek achter. Jesse-Paul Hamstra is project engineer bij Ventura Systems in Bolsward. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in deursystemen voor het openbaar vervoer.


“Het is het stukje engineering wat het voor mij interessant maakt. In mijn vorige baan was het vooral uitvoerend werk. Het stukje diepgang in deze heel andere tak van techniek maakt dat ik hier veel uitdagingen zie.”

Wat houdt jouw functie als project engineer in?
“Wanneer klanten een bus gaan bou- wen en ze willen ons deursysteem erin, komen ze met een bepaald eisenpakket. Je kunt het zo gek niet bedenken: een knop met een bepaald symbool erop, lichtjes, geluidjes, bepaalde afmetingen, recht of krom glas, alles is mogelijk. Mijn taak is dan om dat allemaal in het tekenprogramma te zetten waarna het wordt uitgewerkt zodat alles past. Dat passend krijgen gebeurt met heel nauwe tolerantie. Bij de echt grote projecten krijg je zelfs een busmodel vanuit de klant toegestuurd. Maar het kan ook dat je aan een bestaand model iets moet aanpassen. Een ander symbool, of een andere kleur bijvoorbeeld. Ik maak er dan een nieuwe tekening van en de materiaalplanners zorgen dat alles naar de leveranciers wordt gestuurd. Er wordt daarna een prototype gebouwd en bij onduidelijkheden kunnen ze mij bellen. Als alles akkoord is, wordt het in productie genomen.”
Jesse buiten
Jesse-Paul Hamstra (28 jr)
Woont in Leeuwarden.

Project engineer bij Ventura Systems via Technieker

"Het stukje engineering maakt het voor mij interessant."

Jesse-Paul werkt sinds begin dit jaar bij Ventura Systems. Na negeneneenhalf jaar bij de vliegbasis als F16-monteur te hebben gewerkt, wilde hij iets anders.

“Het voelde alsof ik mijn baan ontgroeid was. Het was niet meer uitdagend genoeg. In de tussentijd was ik ook bezig met de hbo-studie werktuigbouwkunde. Ik heb toen mijn LinkedIn opengezet en ik had bijna wekelijks een gesprek met een detacheerder. Het was wel grappig, want een van de laatste was Technieker, maar eerlijk gezegd had ik er even geen zin meer in. Toch, omdat ze een andere benadering hadden ben ik er naar toe gegaan. Het menselijke aspect, gewoon lekker down to earth zijn sprak mij bij hen aan. Ze verkochten mij geen onzinpraatjes en daarom besloot ik hen te laten zoeken naar een andere baan voor mij. Ze kwamen al snel met een mooie functie en binnen no time zat ik bij Ventura voor een kennismakingsgesprek. Dat klikte gewoon zo goed, dat ik op de terugweg in de auto zat en dacht Hee, dit kan nog wel eens wat worden.”

“Een busdeur was eerst voor mij maar een busdeur, maar er zit zoveel meer achter.”
Ventura Systems noemt zich de marktleider in innovatieve deur- systemen voor het openbaar vervoer. Een bedrijf, opgericht in 1994 in Bolsward, heeft in meer dan 40 landen hun zelf ontwor- pen en ontwikkelde deuren in de rondrijdende bussen zitten. Door de snel veranderende we- reld is het bedrijf continu bezig om nieuwe technologieën en producten te ontwikkelen om zo het succes en de tevredenheid van de klant te kunnen waarborgen. In 2015 heeft het bedrijf de award voor Friese Ondernemer van het jaar gewonnen voor hun innovatieve producten.

Tekst en opmaak: Berber Wind
Foto’s: Marcel van Kammen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *